JAZZ

Az erős komolyzenei hagyományokkal rendelkező Bartók Konzervatórium nyitott más műfajok irányába is: falai között 2008 óta folyik középszintű jazzoktatás. Az egykori Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola 1902-től folyamatosan működtetett klasszikus tanszakokat, 1974-től jazz tanszakokat, 2004-től jazz zenész szakképzést is folytat, 2005-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének a gyakorlóiskolája, 2008-tól pedig a Bartók Konzervatóriummal egybeolvadva működik a hazai jazz-élet neves alakjainak égisze alatt. Tanáraink nemcsak hazai kiválóságokkal, hanem olyan neves külföldi jazz-muzsikusokkal is játszottak együtt, mint például Peter Erskine, Lee Harper, Eric Kleinschuster, Kevin Mahogany, David Yangibarian, Palle Mickelborg, Erik Trufaz, Archie Shep, Charlie Mariano.

 

A tanári kar összetétele szinte kivétel nélkül a hazai jazz élet aktív résztvevőiből áll, és mivel hallgatóink sűrűn látogatják koncertjeiket, nagyon szoros tanár-diák kapcsolatok jellemzik képzésünket. Úgyszintén pedagógusaink művészi munkásságának köszönhető, hogy a hallgatók művészi rálátása igen széles spektrumú – kiterjed a mai jazz műfaji sokrétűségére a hagyományos jazz-től egészen a kortárs irányzatokig. Továbbá több tanárunk is folytat igen komoly zenszerzői tevékenységet, és ez nagymértékben ösztönzi növendékeinket is a komponálásra, a minél nagyobb kreativitásra.

Pedagógusaink igen szoros szakmai kötelékben dolgoznak együtt (a klasszikus zenetanárokkal egyaránt), az iskolán belül szerveződött zenekarok Budapesten és országszerte is sokat szerepelnek. A jazz oktatása mellett nagy jelentőséget tulajdonítunk a klasszikus főtárgyak, és melléktárgyak oktatására, mely mind technikailag, mind zenei műveltségben segíti növendékeink szakmai tudását.

 

 

Fontos célkitűzésünk a tanulók személyiségének fejlesztése, korszerű ismereteinek, készségeinek kialakítása és bővítése, különös tekintettel arra, hogy a jazz műfajban történő állandó fejlődés, változás, új kortárszenei törekvések, más műfajokkal történő keveredés (népzene, klasszikus zene, populáris irányzatok, elektronikus zene stb.), szükségessé teszi e fejlődéssel való lépéstartást. Az iskola fő profilja a jazz műfaj oktatása, így főleg ezen a területen tudunk eredményeket felmutatni (pl. a Magyar Rádió által szervezett jazz tehetségkutató versenyeken olyan növendékeink szereztek helyezéseket, mint Oláh Czumó Árpád, Balássy Betty, vagy az iskola jazz-énekes hallgatóiból és volt növendékeiből alakult Jazz Voices). Ezen túl a kórus számos hazai fesztiválon képviselte iskolánkat, ezek közül néhány kiemelkedőbb: Budapesti Híd Fesztivál, kalocsai Kék Madár Fesztivál, Rá Zene Fesztivál.

A felvételi arányunk igen jónak mondható, minden évben több sikeres felvételizőnk jut be a főiskolára, sőt külföldi konzervatóriumokba is (Bécs, Graz). 2003-ban tanárunk, Márkus Tibor (zongoraművész és zeneszerző) az Improvizációs Zeneműhely Egyesülettel közösen hozta létre a szombathelyi Lamantin Improvizációs tábort, és azóta is az ő művészeti vezetésével kerül minden évben megrendezésre, melynek lelkes résztvevője több tanárunk és sok növendékünk. A tábort az OM 2006-ban akkreditációs kurzussá nyilvánította.